BLOG

02 jan

Lightpainting met staalwol

Wendy / Blog / / 0 Comments

Lightpainting staalwol

Misschien heb je dit soort foto’s wel eens voorbij zien komen en jezelf afgevraagd hoe je dat kunt doen. Dat ga ik je hier uitleggen. De techniek heet lightpainting en is eigenlijk heel simpel. Je neemt een item dat licht geeft en gaat daarmee letterlijk door de lucht schilderen, terwijl je fototoestel op een lange sluitertijd een foto maakt. Het bekendste voorbeeld (wat iedereen wel een keer heeft gezien) zijn de koplampen van een auto die lang gerekte strepen worden als hij langs een camera rijdt die op lange sluitertijd een foto aan het maken is. Alleen nu is de lichtbron staalwol dat ik heb aangestoken. Als je het allerfijnste staalwol gebruikt dat je kunt vinden, dan brandt het langer en dan krijg je van die mooie vonkjes. Ik vind lightpainting zo leuk, omdat je met het blote oog niet ziet hoe het uiteindelijke resultaat in de camera wordt. Het is dus continu uitproberen en wachten op de verrassing in de camera.

Lees verder…

22 nov

Til je culinaire fotografie naar een hoger niveau met deze tips

Wendy / Blog / / 0 Comments

10 super simpele maar zeer effectieve tips om je culinaire fotografie naar een hoger niveau te tillen! Ik heb dit blog voornamelijk geschreven voor foodbloggers, maar ik denk dat het ook restauranteigenaren kan helpen die hun menu beter willen presenteren en de thuiskok die zijn of haar recepten wil bewaren en daarom mooi op de foto moet kunnen zetten.

Ben je beginnend foodblogger of blog je al wat langer, maar ben je vastgelopen in je creativiteit? Als foodblogger wil je dat je foto’s zich onderscheiden, dat ze direct eetlust opwekken en dat de mensen spontaan de keuken in willen rennen om jouw recept te maken. Hieronder heb ik mijn tien allerbeste tips uitgelegd voor foodfotografie. Overigens noem ik het liever culinaire fotografie, want als je foodphotography uitspreekt, wordt het vaak opgepikt als footphotography. Het verschil is een d of een t, maar ik kreeg heel vaak de opmerking: “WAT!?, fotografeer jij voeten??!!”
Ik hoop dat je wat aan de tips hebt en zou het leuk vinden als je in de comments hieronder je link naar je blog laat weten. De tips staan trouwens met een reden in deze volgorde, omdat de volgorde erg belangrijk is (dat is eigenlijk mijn pre-culinaire-fotografie-tip).

 

CULINAIRE FOTOGRAFIE – TIP 1: KIES HET JUISTE LICHT

Foto met daglicht
Kies eerst je lichtbron: daglicht of kunstlicht?
Goede vraag! Toen ik begon in 2012 wilde ik uitsluitend met daglicht fotograferen, omdat ik dat het mooiste vond. Best lastig, want ik werkte toen full time en had in de herfst en winter dus alleen het weekend om een recept te maken en snel op de foto te zetten. En met een beetje pech was het in de winter ook overdag donker door bewolking of regen, zodat de foto alsnog niet lukte. Het tegenovergestelde kan trouwens ook, want in de zomer kan midden op de dag de zon zo fel zijn dat je foto te hard wordt en dus feitelijk ook mislukt.

Lees verder…